Een traditie gestart in 1912.

1912

Meer dan 100 jaar in de tijd terugkeren is nodig om de start van het verhaal te vinden.

Het gebouw werd namelijk net voor WOI opgezet. 

Eerste bestemming voor het pand was een groentenwinkel, zo zou het alvast een veertigtal jaar blijven.


1950

Na WOII komt de legendarische cafébazin Adelientje op het toneel. Ze vormt het groentewinkel om tot een oertypische kroeg en gaf die haar eigen naam. Het café kreeg hoofdzakelijk vissers over de vloer en die vroegen telkens om hun verse vis klaar te maken. Wat later in de jaren ‘50 besloot Adelientje dan maar om haar café om te vormen tot restaurant. Later zou de dochter van Adelientje de zaak verder uitbaten.


1970

Het restaurant komt in handen van de familie Boucquez. Jacques en Marie-Rose doen er hun intrede met hun zonen Chris en Patrick. Chris wou al van kleins af aan kok worden en kreeg de stiel thuis met de paplepel mee. Hij loopt school aan Ter Groene Poorte in Brugge, Ter Duinen in Koksijde en de Oostende hotelschool. Stage loopt hij bij zijn ouders, bij papa in de keuken. Zijn eerste “eigen” stappen in de horeca zet hij in 1997, met het oprichten van een traiteurszaak.


2006

“Spijshuis Adelientje” is een vaste waarde in Oostende. Maar na meer dan 30 jaar met passie zijn zaak te hebben uitgebaat overlijdt Jacques. Het was diens wens dat één van zijn kinderen het restaurant verder zou uitbaten. In 2006 was de overname door Chris en zijn vrouw Cindy een feit. Een tweede generatie Boucquez staat zo aan het fornuis.


2020

Chris en Cindy gebruiken de befaamde eerste lockdown om de zaak een kleine face-lift te geven.

Met oog en respect voor het authentiek karakter wordt de zaal opfgefrist. In die periode blijft de keuken trouwens draaien. In alle stilte draagt Crhis z’n steentje bij om te steunen waar het kan.

De collega’s van zijn vrouw Cindy, verpleegster in AZ Damiaan, genieten dankzij hem van lekkere warme soep.  Na die 2 maanden verplichte sluiting staat het 50jarige jubileum van “Adelientje" in handen

van de Boucquez’s centraal. Deze viering krijgt extra bijval door de meer dan verdiende erkenning

van “De Morgen”. Zij roepen namelijk de huisgemaakte garnaalkroketten uit tot de beste van Oostende! Met een score van 4,5/5. Waar liep Chris dat half puntje mis? Geen gefrituurde peterselie…

Dat was de keuken van Chris, zonder franjes. De producten waren vers, de smaak zat er boets op en dat was wat telde. De honderden klantjes die na publicatie van het artikel de garnaalkroketten kwamen proeven bevestigen alvast dat deze eerste plaats verdiend was!

Geluk en verdriet liggen echter dicht bij elkaar, en in oktober 2020 overlijdt Chris na een ongelukkige val enkele dagen voordat een nieuwe horecasluiting aangekondigd zou worden. 


2021

Een derde generatie Boucquez-chefs wordt klaargestoomd! Net als zijn vader en grootvader deelt Julian de passie voor horeca. Na enkele jaren hotelschool zou het dus wel best eens kunnen dat opnieuw een Boucquez aan het fornuis zou staan. Mama Cindy en zusjes Axelle en Amélie zullen hem daar ongetwijfeld in bijstaan.